Kreme za atopičnu kožu

ATOPIJSKI DERMATITIS (AD)

KORISNE INFORMACIJE

Atopijski dermatitis se javlja kod osoba koje su urodjeno sklone alergijskim reakcijama sa najčešćim manifestacijama na koži, (atopijska konstitucija).

Učestalost je najveća kod novorodjenčadi i dece, redje se javlja kod odraslih.

Kožne promene su prepoznatljive po crvenilu, svrabu, sušenju, pucanju, ljuspanju, stvaranju zadebljanja-plaka kao i po hrapavosti. Obično su vidljive na licu, skalpu, vratu i pregibima zglobova, ali se mogu proširiti i na čitavo telo.

Uz pravilan režim života i ishrane i primenu terapije, kod najvećeg broja pacijenata, čak i kod onih koji pate od teškog oblika AD, može se izbeći pogoršanje bolesti (zapaljenjska stanja).

Pravilan režim života prvenstveno podrazumeva PRESTANAK IZLAGANJA IRITANSIMA, (faktorima spoljne sredine koji mogu prouzrokovati zapaljenska stanja):

  • Prestanak izlaganja jakom suncu i niskim temperaturama.
  • Prestanak izlaganja iritansima koji se unose udisanjem (polen, prašina, grinje…).
  • Izbegavanje potencijalnih iritanasa koji ulaze u sastav deterdženata, omekšivača, sapuna… (treba birati blaže, dermatološki ispitane proizvode).
  • Zaštita od agresivnih hemikalija u radnom okruženju, (hemijska, gradjevinska, stolarska industrija…), korišćenjem rukavica i maski, kao i kremova koji formiraju zaštitni sloj na koži.
  • Odgovarajuća lična higijena koja podrazmeva kraća kupanja mlakom vodom i smanjenu upotrebu kozmetičkih proizvoda, (birati blaže, dermatološki ispitane proizvode).

NEGA KOŽE

Nega zdrave kože podrazumeva korišćenje dermatološki ispitanih, tzv. HIPOALERGENSKIH EMOLIJENASA, (kremova bez parfema, konzervanasa, metala i adititiva), koji obezbedjuju vlažnost, (hidratacija) i formiraju zaštitni omotač na površini kože (film), štititeći je od spoljašnih uticaja.

Nega kože sa blagim simptomima – suvoćom (bez oštećenja zaštitnog sloja kože), zahteva hidrataciju primenom hipoalargenskih emolijenasa, zaštitnih i regererišućih biokompatibilnih kremova.

Nega kože sa oštećenjem zaštitnog sloja zahteva primenu hipoalargenskih emolijenasa, zaštitnih i regererišućih biokompatibilnih  kremova, koji svojim sastojcima pomažu obnavljanje kože.

Nega kože sa akutnim zapaljenskim simptomima zahteva primenu odgovarajućih lekova (masti, kremovi), uz dodatak hipoalergenskih biokompatibilnih  kremova ili emolijenasa .

DA LI SE za-tekstKREM MOZE KORISTITI UZ LEKOVE KOJI SE KORISTE U TERAPIJI EKCEMA?

Da, za-tekst se može koristiti zajedno sa drugim mazilima za ekcem, kao što su kortikosteroidi ili inhibitori kalcineurina. Pri kombinovanju za-tekst krema i ovih lekova, važno je prvo naneti lekovito mazilo, a tek nakon 30 minuta, (posle kortikosteroida), odnosno nakon bar 2 sata, (posle inhibitora kalcineurina),za-tekstkrem. Na ovaj način se sprečava razblaživanje osnovne terapije i samim tim smanjenje efekta lečenja.

DA LI za-tekst KREM SADRŽI ADITITVE?

Ne, hipoalergenska formula podrazumeva odsustvo potencijalnih iritanasa.

KAKO SE KREM  za-tekstPRIMENJUJE?

Krem se obično nanosi u vidu tankog sloja, poželjno je uveče pre spavanja. Ima jako dobru razmazivost, tako da mala količina može pokriti veliku površinu kože. Emolijensi (kremovi) se mogu nanositi više puta dnevno.

KADA SE MOŽE OČEKIVATI POBOLJŠANJE?

Odmah nakon primene osetićete olakšanje i vaša koža će izgledati bolje.

KOLIKO DUGO TREBA KORISTITI za-tekst KREM?

Važno je nastaviti sa primenom za-tekst krema čak i kada izgleda da se ekcem povukao. Kontinuiranom primenom svake večeri čak i kada koža ponovo izgleda zdravo, postiže se prevencija ili odlaganje pogoršanja simptoma kao što su svrab i ljuspanje.

ŠTA AKO SE PROPUSTI DOZA?

Naneti krem kada je to moguće.

za-tekstKREM namenjen je svim stanjima suve kože kao što je ekcem, gde je oštećen zaštitni sloj kože.

Emolijensi su neophodni u lečenju ekcema jer preveniraju gubitak vode iz kože formirajući zaštitni sloj.

Prednost za-tekst krema u odnosu na do sada korišćene emolijense i kremove ogleda se u visokom sadržaju prirodnih biolipida-ulja identičnih kožnim, koja prodiru duboko i ispoljavaju dubinski efekat obnavljanja.