Lista namirnica, namenjena osobama sa insulinskom rezistencijom i bubrežnim bolesnicima

I KRITERIJUM – GLIKEMIČKI  INDEKS- POŽELJNO DA BUDE STO NIŽI (NAMIRNICE OZNAČENE ZELENOM BOJOM), CILJ PREVENCIJA METABOLIČKE ACIDOZE

II KRITERIJUM  ALKALITET/ACIDITET NAMIRNICA  POZELJNO JE DA VEĆINA (OKO 70%) PRIPADA ALKALNOM PODRUČJU

III KRITERIJUM  RESTRIKTIVNI NA OSNOVU SADRŽAJA KALIJUMA (POŽELJNO MANJE OD 200mg\100g)                                                                                                                                       *Količina kalijuma (kao elementa rastvornog u vodi) umanjuje se ostavljanjem povrća u vodi preko noći te kuvanjem i ponovnim ispiranjem. Ovakav postupak može sniziti količinu kalijuma u povrću pa i ribi od 15%-30%.

IV KRITERIJUM  RESTRIKTIVNI NA OSNOVU SADŽAJA PURINA (POZELJNO MANJE OD 100mg\100g)

V KRITERIJUM  RESTRIKTIVNI NA OSNOVU SADRŽAJA OXALATA                                                                                          * Količina oxalata u povrću se takodje umanjuje kuvanjem ali je postupak efikasniji kada se radi o smanjenju količine kalijuma          *Sok od limete inhibira stvaranje nerastvornog i nesvarljivog Ca-oxalata

VI KRITERIJUM  RESTRIKTIVNI NA OSNOVU SADRŽAJA FOSFATA

VII KRITERIJUM RESTRIKTIVNI NA OSNOVU SADRŽAJA NATRIJUMA

LEGENDA:

Namirnice iz alkalnog područja-povoljni uticaj-70% udela u dijeti

Namirnice iz kiselog područja-ograničiti  unos-30% udela u dijeti

Zelena boja-povoljni činioci

Crvena boja-oprez pri većem unosu

…ALKALINE FOODS… …ACIDIC FOODS…
ALKALIZING VEGETABLES
*ALFALFA-lucerka klice\trava – visok kalijum (1800mg\100g), nizak oxalate, niska u purinima, nizak natrijum   *ASPARAGUS-umerene u kalijumu (200mg), umerena kolicina  purina (20-50mg\100g), umeren u oxalatima, umeren natrijum                           *ARTICHOKA- visoka u purinima 150mg\100g                 Avacado Oil, Olive Oil,- avokadovo, maslinovo ulje- pozeljno
*Barley,rye,oat ,wheat Grass \Sprouts -ječmena, ražana,ovsena trava – visok kalijum 400-800mg, pozeljna po ostalim  kriterijumima, čistac za ureu i kreatinin
*Beets-cvekla –  visok oxalate    *Blueberries-borovnica – nizak kalijum, umereni do visoki oxalate, i pored toga pozeljni u renalnim dijetama           *Brussels sprout-prokelj- visok u purinima 150mg\100g
*Broccoli-brokoli- umereno visok u purinima od 60-100mg\100g, umeren u kalijumu, pozeljan po ostalim kriterijumima *Zuchini\Sumer Squash-tikvice- umerene u kalijumu, umerena u purinima 20-50mg\100g, pozeljan po navedenim kriterijumima
*Cabbage-kupus – nizak kalijum, umeren u purinima 20-50mg\100g, pozeljan po navedenim kriterijumima,niski oxalati čistač za ureu  kreatinin
*Carrot-šargarepa – umerena u kalijumu, umeren glikemicki indeks, pozeljna po navedenim kriterijumima
*Cauliflower-karfiol – umeren kalijum, niski oxalate, umereno visok u purinima,  pozeljan kao čistač
*Celery-celer– umeren u kalijumu, visoki oxalate, pozeljan po navedenim kriterijumima
*Chard Greens-blitva umereno visoka u purinima 75mg\100g, jako visoka u kalijumu                            *Chicory- vodopija, ženetrga, cikorija –  povoljna po navedenim kriterijumima, koristi se kao čistač
*Cucumber-krastavac! Posebno poželjan po navedenim kriterijumina – (nizak kalijum)
*Dandelions-maslačak – umereno visok kalijum 400mg\100g
*Eggplant-patlidzan – niski purine, umereno nizak kalijum 122mg\100g, visok oxalate, generalno pozeljan
*Fermented Veggies-fermentisano povrće
*Garlic-beli luk -nizak kalijum, pozeljan po navedenim kriterijumima                       *Leeks-praziluk– visoki purine, nizak kalijum, umereni do visoki oxalati
*Green Beans-zeleni pasulj- visoki purini
*Kale-kelj – visok kalijum400mg\100g, (treba rastvarati i kuvati u vodi), umeren u purinima 20-50mg\100g, visoki oxalati
*Kohlrabi-keleraba – umereno visok kalijum 350mg\100g ( snižava sa rastvaranjem i kuvanjem u vodi), umerena u purinima 20-50mg\100g, umereni oxalati
*Lettuce-zelena salata POZELJNA PO NAVEDENIM KRITERIJUMIMA (nizak kalijum 120mg\100g, niski purine, niski oxalate)
*Mushrooms-pecurke- vecina ima visoke purine Shitakae razmotriti…
*Onions-crni luk – nizak kalijum, uglavnom pozeljan po navedenim kriterijumima             *Parsley-persun – umereno visok kalijum, umereno visoki oxalate, i pored toga dobar čistač i diuretic – do 10g dnevno
*Parsnips- paškanathigh glikemički indeks,  umeren do visok kalijum (može se sniziti kuvanjem i ispiranjem), umeren do visok oxalat
*Peas-grasak – visok u kalijumu, umereno visok u purinima
*Peppers-paprika – nizak kalijum,umerena u purinima 20-50mg\100g, visoki oxalat
*Pumpkin-bundeva – visok kalijum, umereno visoka u purinima, visoki oxalati
*Radishes-rotkvica – umereno visok kalijum 275mg\100g
*Sea Veggies(Spirulina)-morske alge (Jako hranljive, koriste se kao čistači ali jako visoke u kalijumu
*Spinach, green-spanać – visoki oxalate, visok kalijum, umereni purine 20-50mg/100g
*Millet-PROSO U SVIM OBLICIMA- POZELJAN PO SVIM KRITERIJUMIMA    Low fat *Cheese-SIR\MLADI (President)  *Sour cream-Kiselo mleko, yogurt -niski purini, pozeljno po navedenim kriterijumima            *Potatoes- beli obični krompir (seći na tanke komade i ispirati i pre i tokom\posle kuvanja, umeren kalijum, )
*Tomatoes-paradajzvisok kalijum
*Wheat Grass-pšenična trava – visok kalijum, poželjna po navedenim kreterijumima
*Wild Greens-divlje zelje -nizak kalijum, umereni do visoki oxalati

ALKALIZING ORIENTAL VEGETABLES
Daikon
Dandelion Root-koren maslacka
Kombu
Maitake
Nori
Reishi
Shitake
Umeboshi
Wakame

ALKALIZING FRUITS
Apple-jabuka -nizak kalijum, niski oxalati
Apricot-kajsija -umeren kalijum, umeren glikemicki index
Avocado- visok kalijum
Banana – high glycemic, visok kalijum
Berries-bobičasto voće(razno)nizak kalijum, umereni do visoki oxalati, ali pozeljni u renalnoj dijeti, čistaci uree i kreatinina
Cantaloupe-dinja –
umereno visok kalijum 260mg\100g,  niski purine i oxalate

Cherries, sour-visnja, PREPORUCLJIVE U TRETMANU GIHTA ALI UMERENE KOLIČINE (do 100g) ZBOG PRISUSTVA OXALATA -nizak kalijum 170mg\100g, pozeljno po navedenim kriterijumima                  Currants-ribizla – nizak kalijum, umereni do visoki oxalati             Juniper Berries-BOBICE KLEKE ( 2g-10g , 2-3 kafene kaščice bobica) u 300ml kuvane vode. Čaj piti  3-4 puta dnevno, tokom perioda od 4 nedelje. nizak kalijum, umereni do visoki oxalate, pozeljno u renalnim dijetama
Dates, dried-urma -visok glikemički index I visoki oxalate
Figs, dried- suva smokva – visok kalijum
Grapes-grozdje- visok glikemički index I visoki oxalate
Grapefruit-nizak kalijum 135mg\100g, nizak glikemički index, umereni do visoki oxalati
Honeydew Melon-medena dinja-visok glikemički index , poželjna je manje slatka dinja
Lemon-limun-nizak kalijum, bazno sredstvo, generalno poželjan
Lime-limeta- nizak kalijum, , bazno sredstvo, generalno poželjan
Nectarine-nektarine- umereno poželjne
Orange-pomorandze – umereno poželjne                Peach-breskva uglavnom poželjna, umeren kalijum, niski oxalati
Pear-kruška- nizak kalijum, niski oxalati
Pineapple-ananas uglavnom pozeljan nizak kalijum, poželjan po  navedenim kriterijumima
Raisins-suvo grozdje
Raspberries-malina umereno poželjna nizak kalijum, umeren do visoki oxalati
Rhubarb-koren rabarbare
Strawberries-jagode umereno poželjne nizak kalijum, umeren do visoki oxalati
Tangerine-mandarine umereno poželjne nizak kalijum, umeren do visoki oxalati
Tomato- Visok kalijum

Watermelon- lubenica umereno pozeljna, unositi malu kolicinu zbog visokog glikemickog indeksa nizak kalijum, niski oxalate

Quinoa-kvinoa- nizak kalijum

ALKALIZING PROTEIN
Almonds-badem -niski purini
Chestnuts—kesten
Millet-proso u svim oblicima
Tempeh (fermented)
Tofu (fermented)
Whey Protein Powde-surutka u prahu

ALKALIZING SWEETENERS
Stevia

ALKALIZING SPICES & SEASONINGS
Chili Pepper-ljuta paprika
Cinnamon -cimet
Curry
Ginger-djumbir
Herbs (all)-bilje
Miso
Mustardsenf
Sea Salt-m0rska so
Tamari-indijska urma

ALKALIZING OTHER
Alkaline Antioxidant Water
Apple Cider Vinegar-jabukovo sirće
Bee Pollen
Fresh Fruit Juice
Green Juices-sokovi od žitaričnih trava\klica
Lecithin Granules-granule lecitina
Mineral Water
Molasses, blackstrap-melasa
Probiotic Cultures-probiotske kulture
Soured Dairy Products-kiseli mlečni proizvodi (nizak kalijum)
Veggie Juices-sok\kaša od povrća (ako nisu bogate kalijumom)

ALKALIZING MINERALS
Calcium: pH 12
Cesium: pH 14
Magnesium: pH 9
Potassium: pH 14
Sodium: pH 14

ACIDIFYING VEGETABLES

Pozeljan izbor : Rolled rye, Rolled, barely, non  processed rice (browen, red, basmati…), rolled oats -*Ražane pahuljice (kuvati dok ne nabubre, pa isprati vodom),    *Ječmene pahuljice (kuvati dok ne nabubre, pa isprati vodom),                                       *nepreradjene vrste pirinača (braon, crveni, razni integralni, dugo zrno- drzati ga dugo u vodi, kuvati pa dobro isprati vodom),                          *Ovsene pahuljice (kuvati dok ne nabubre, pa isprati vodom)

*Cilj dugog držanja namirnica u vodi (ispiranja), te kuvanja i ponovnog ispiranja je dokazana naučna metoda za odstranjivanje kalijuma 

*Sto se pirinča tiče najmanje kalijuma je u belom preradjenom dugog zrna ali takav ima znatno veći glikemički indeks od navedenih nepreradjenih pirinača. Stoga se savetuju nepreradjeni ali uz primenu postupka odstranjivanja kalijuma

*Najbolji izbor u okviru zitarica su Proso I Quinoa (po svim navedenim kriterijumima), koje takodje treba dugo kuvati pa nakon toga ispirati

*Corn-kukuruz umeren u kalijumu, niski purini, umeren glikemicki index
*Lentils-sočivavisoki purini
*Olives-masline- visok natrijum, umereni do visoki oxalate,  dolaze u obzir samo neslane
*Winter Squash-Zimska tikva visoki oxalate

ACIDIFYING FRUITS

*Canned or Glazed Fruits-konzervisano ili usecereno voce
*Cranberries-brusnica- nizak kalijum, umereni do visoki oxalati
*Currants-ribizla – nizak kalijum, umereni do visoki oxalati

*Plums**-šljive – nizak kalijum, umereni do visoki oxalati
Prunes**-suve šljive – nizak kalijum, visoki oxalati

ACIDIFYING GRAINS, GRAIN PRODUCTS

*Mekinje I kvasac izbegavati
*Amaranth-stirak
*Barley-jecam
*Bran, oat-mekinje ovsene
*Bran, wheat-mekinje psenicne
*Bread-hleb
*Corn-kukuruzni
*Cornstarch-kukuruzni skrob
*Crackers, soda-krekeri
*Flour, wheat-psenicno brasno
*Flour, white-brasno belo
*Hemp Seed Flour-brasno od semena “hemp”

*Hominy-kacamak –uglavnom pozeljan, nizak kalijum
*Kamut
*Macaroni -makaroni
*Noodles-rezanca
*Oatmeal-ovsena kaša umereno pozeljna, savetuje se prethodno ispiranje\iskuvavanje ovsa  (bolji izbor je prosena, ječmena, ražana,kvinoina zbog manje K)
*Oats (rolled)-ovsene pahuljice *Rice (all)-pirinac (birati neglaziran, nepreradjen) nizak kalijum,
*Rice Cakes-pahuljice od ekspandiranog pirinca
*Rye-raž
*Spaghetti-spageti
*Spelt-spelta
*Wheat Germ-psenicna prekrupa
*Wheat-psenica

ACIDIFYING BEANS & LEGUMES                                     
*Almond Milk-bademovo mleko
*Black Beans-crni pasulj
*Chick Peas-leblebija
*Green Peaszeleni grasak – niski oxalate, umereno do visoki purini
*Kidney Beansbubrezasti pasulj
*Lentils-socivo – visoki purine
*Pinto Beans- šareni pasulj (visoki purine)
*Red Beans- crveni pasulj
*Rice Milk-pirinčano mleko
*Soy Beans-soja – umerena u kalijumu
*Soy Milk-sojino mleko nemasno
*White Beansbeli pasulj – visoki purine

ACIDIFYING DAIRY                    
*Butter-puter                     *Cheese, Processed-procesd
*Ice Cream-sladoled
*Ice Milk-slatki sejkovi

ACIDIFYING NUTS & BUTTERS  
*Cashews-kesten (visoki oxalate)
*Legumes-mahuna
*Peanut Butter-puter od kikirikija (niski purine)
*Peanuts-kikiriki
*Pecans
*Tahini-susamova pasta
*Walnuts-orasi

ACIDIFYING ANIMAL PROTEIN  
*Baconslanina
*Beefbiftek
*Carp-riba šaran
*Clams-školjka
*Cod-bakalar
*Corned Beef
*Fish-riba ( rečna ima manje K ali cesto je bogata purinima), od morskih brancin i oslić kuvati, filete isprati  u vodi, kako bi se smanjio sadrzaj kalijuma.
*Haddock-pastrmka                     *Pike– štuka                       *Salmon– losos
*Sardinessardine             *Scallopsškoljke
*Shellfish-morski plodovi
*Shrimpškampi
*Tuna- tuna
*Lamb-jagnjetina
*Lobster-jastog
*Musselsškoljke
*Organ Meats-iznutrice
*Oyster-ostrige
*Sausage-kobasice
*Pork-svinjetina
*Rabbit-zecetina

Turkey-curetina
Veal-teletina
Venison-srnetina

ACIDIFYING FATS & OILS

Butter
Canola Oil
Corn Oil
Flax Oil-laneno ulje
Hemp Seed Oil
Lard-svinjska mast
Safflower Oil-safranovo ulje
Sesame Oil- susamovo ulje
Sunflower Oil-suncokretovo

ACIDIFYING SWEETENERS
Carob
Corn Syrup
Sugar

ACIDIFYING ALCOHOL
Beer
Hard Liquor
Spirits
Wine

ACIDIFYING OTHER FOODS
Catsup
Cocoa-
Coffee
Mustard-senf
Pepper-biber
Soft Drinks-bezalkoholna slatka pica
Vinegar-sirce

ACIDIFYING DRUGS & CHEMICALS-vecina lekova izaziva kiselu reakciju
Aspirin-spirin
Chemicals
Drugs, Medicinal
Drugs, Psychedelic
Herbicides
Pesticides
Tobacco

ACIDIFYING JUNK FOOD-brza hrana
Beer: pH 2.5
Coca-Cola: pH 2
Coffee: pH 4

 

Navedene namirnice govore u prilog širine izbora koji predlaže pravilno izbalansirana dijeta mediteranskog tipa.                                             Budući da najveći procenat makro nutrijenata čini ugljeno-hidratna komponenta (oko 50%), najveću pažnju posvećujemo glikemičkom indeksu/glikemičkom opterećenju, koji je od univerzalnog značaja u prevenciji gojaznosti, dok ostale kriterijume treba podrediti individualnim potrebama.
Advertisements